Drożdżówki z dżemem robi się łatwo, a z tego przepisu zawsze się udają. Te z cukierni mogą się schować

Dodano:
Drożdżówki z dżemem Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Drożdżówki z dżemem to jedna z najprostszych wersji słodkich bułek. Można do nich dodać dowolny dżem. Ten przepis testowałam już wiele razy.

Domowe drożdżówki, ciepłe i pachnące na głowę biją bułki z cukierni czy piekarni. Zrobienie domowego wypieku wychodzi taniej i zdrowiej, bo masz pełną kontrolę nad ich składem. A ciasto drożdżowe to najprostsze składniki. Drożdżówki z dżemem to idealna propozycja na wakacyjne weekendy, bo takie bułeczki wręcz proszą się, aby spakować je na letni wyjazd.

Jak zrobić domowe drożdżówki z dżemem?

Zrobienie ciasta drożdżowego na drożdżówki z dżemem nie jest trudne, choć wymaga nieco uwagi, a bardziej pracy przy wyrabianiu. Warto poświęcić chwilę na tę czynność, bo dzięki temu gotowe drożdżówki są idealnie miękkie i puszyste. Ja przyznaję, że bardzo nie lubię ręcznego wyrabiania ciasta, dlatego zawsze korzystam z pomocy robota z hakiem do wyrabiania. Jeśli masz taki sprzęt, to można powiedzieć, że drożdżówki zrobią się same. Jeśli z kolei należysz do osób, które relaksują się przy ręcznym wyrabianiu ciasta, to ten przepis jest doskonały, aby nie tylko zyskać genialne bułeczki, ale i dać upust swoim emocjom.

Do drożdżówek możesz wykorzystać dowolny dżem lub marmoladę. Ja przy tym wolę gładkie dżemy, ale mogą to być także przetwory z kawałkami owoców. W moich drożdżówkach najczęściej ląduje dżem truskawkowy, jagodowy albo morelowy. Czasem także są to powidła śliwkowe.

Przepis: Drożdżówki z dżemem

Proste drożdżówki zawijane z dżemem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
362 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 15 łyżek dżemu owocowego

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zaczynu i ciastaDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników. Do mąki dodaj sól, żółtka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ok. 10 minut (najlepiej przy pomocy robota). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
  2. Robienie drożdżówekCiasto rozwałkuj i podziel na 10 pasków. Na każdy nakładaj ok. 1,5 łyżki dżemu. Dżem rozsmaruj na całości paska, po czym zawiń, tworząc coś w rodzaju ślimaka. Tak przygotowane drożdżówki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 10 minut.
  3. Pieczenie drożdżówekWymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piecz drożdżówki ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem.

Gotowe drożdżówki możesz także posmarować lukrem.

Jak podawać drożdżówki z dżemem?

Ja piekę takie drożdżówki najczęściej przed wyjazdem i zabieram jako słodki posiłek na podróż. Drożdżówki z dżemem są pod tym względem o wiele bardziej wygodne, niż te ze świeżymi owocami (owoce często puszczają sok).

Drożdżówki z dżemem świetnie smakują jako śniadanie, ale też mogą być po prostu deserem zjedzonym w towarzystwie małej czarnej albo dobrej herbaty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...